Haagweg 60 2321 AE Leiden Tel:071-5318311 Spoed toets een 1
Header afbeelding

Ziektekosten

Door de verscheidenheid aan zorgverzekeraars en regels is het niet altijd meer duidelijk welke kosten u kunt verwachten. Daarom hieronder een aantal inzichten.

Eigen Risico?

Uw afspraak bij de huisarts, assistente of poh kost u geen geld! Ook niet uw eigen risico.
Vervolg onderzoeken die worden afgesproken bij de huisartsen kosten echter wél uw eigen risico. Denk aan bloed prikken, een röntgen foto, echo of weefselonderzoek bij een biopt. Uw eigen risico is in ieder geval 385 euro, maar bij het regelen van uw verzekering heeft u hier zelf eventueel een hoger bedrag gekozen.

Een verwijzing naar het ziekenhuis of andere partij kost u altijd uw eigen risico, behalve als u een aanvullend pakket heeft voor bijvoorbeeld een podoloog, diëtist of fysio. Bij vragen kunt u hierover bellen met uw zorgverzekeraar.

Om een idee te krijgen van de kosten voor bloed prikken, een echo of een 24-uurs bloeddruk meting, kijkt u op de website van Scal.

Voor kinderen is er geen eigen risico.

Verwijzing vergoed?

Bij het afsluiten van uw zorgverzekeraar, kiest u tegenwoordig ook hoeveel vrijheid u heeft in het kiezen van uw ziekenhuis of arts (natura, restitutie of vrije keuze). Gezien dit zo divers is per verzekeraar, raden wij u aan om te van te voren te controleren of uw zorgverzekeraar de verwijzing werkelijk vergoed (sommige verzekeraars vergoeden zelfs Alrijne Ziekenhuis en LUMC in Leiden niet!).

Wanneer uw zorgverzekeraar deze verwijzing niet vergoed, moet u zelf achteraf meer betalen. Wij als huisarts weten helaas niet naar welke partij we voor uw specifieke situatie kunnen verwijzen, zodat het vergoed wordt voor u. In onze verwijzingen houden we rekening met de meest bekende en kundige partijen in de omgeving, maar u zal zelf moeten controleren of het ook werkelijk vergoed wordt. Wij kunnen op uw verzoek de verwijzing dan altijd aanpassen naar de partij die wel vergoed wordt. Echter u moet dit zelf wel van te voren aangeven bij ons. Helaas is dit systeem door de zorgverzekeraars zo geregeld en hebben wij hier geen invloed op.

Medicatie vergoed?

Daarnaast zijn er steeds meer medicijnen (bijvoorbeeld de maagmiddelen) en vitamines en supplementen die helemaal niet meer vergoed worden. Ook hier hebben wij als huisarts geen invloed op. De zorgverzekeraar bepaalt aan welke voorwaarde moet worden voldaan om in sommige uitzonderingen het middel toch te vergoeden, daar moeten wij ons dan aan houden.

Als u de medicatie ophaalt bij de apotheek, kunt u aldaar ook nog apothekers administratie en controle kosten verwachten. De apotheek controleert op de achtergrond namelijk mee of de medicatie in uw geval veilig zijn.